Saturday, December 30, 2017

Tiikerin silmä

Kyllä olisi hyvä, jos vuosi 2018 olisi parempi kuin Survivorin Eye of the Tiger. Se viisu lupaa paljon, mutta tarjoaa vähän. Ei sillä, etteikö niillä olisi peruutuspeiliin tuijottaville sanottavaa, kuten että "Don't lose your grip on the dreams of the past, You must fight just to keep them alive", mutta onhan se vaan kamala rallatus. Onneksi tuo poika tykkää siitä, niin voin kuunnella sitä useasti päivässä. Korvaankin se jää, ja sävelkulkua voi tapailla erilaisilla äänillä esimerkiksi omenaa kuorittaessa ilman mitään applikaatiota tai soitinta. 

Niin, jos ensi vuosi on nykyistä parempi niin voisin sitten vuoden perästä kirjoittaa vaikka jotain iloista. Vaikkapa että menipä hyvin, kun ei mennyt jalka poikki, triathlonvaihdot sujuivat ja jäätelöä söin. Toisaalta turha on uudelta vuodelta mitään toivoa, koska vain tekemällä se toteutuu. Ahkera toiveilu tietenkin antaa suuntaa tekemiselle, uskon. Puntaroin vielä, että parempi tehdä kuin ei. Tuollaisen voisi lukea vaikka aforismimustekynästä. Ainoa vain, että itsellä on sielu, joka palaa kovempaa kuin järkeiltynä olisi tarpeen. Kokonaisuudesta puuttuu maltti ja järki, mutta suklaata kyllä piisaa.


Näihin perusasioihin nojaten ilmoitan, että vuosi 2017 oli muutamista pohjakosketuksistaan huolimatta ihan hyvä. Oli elämää eikä vain urheilua. Menihän tietysti tuo oikea polvi melko tavalla kelvottomaksi, mutta ortopedi taikoi sille lisäaikaa 2,5 viikkoa sitten. Sanoi, että on teini-ikäisen polvi, eikä ole kulunut ja hyvä siitä vielä tulee. Sellaisesta tykkäsivät korvat ja pää. Nyt operoitu polvi ei tunnu niin kipeältä kuin terve polvi. Keho näemmä pyrkii balanssiin. Pääsin jo korvaavien pariin ja saa niistä sitten valittaa, kun kotona jäkittämisestä on valitusta jo laulettu.


Viimeisiään vetävä vuosi oli valmentajani Stravan mukaan 335-tuntinen. Se ei ole paljon. Onneksi osa niistä kului kuumassa ja kosteassa säässä niin tuli edes hiki. Tuntikertymä on yli 100 tuntia vähemmän kuin aiempina vuosina ja nekään eivät ole olleet Ilkkaan verrattuna mitään. Tosin itse vain harrastan niin se on ihan ookoo: Ilkkahan käy kamppailua muita kuin itseään vastaan, niin hänen on syytäkin takoa. Itsetutkiskeluun 335 tuntia riittää hyvin, ja samalla sain hankittua rasitusvammankin.


Suorituksiltaan tämä kausi oli melko ontto, tyhjä lähes. Olin Artun mainitsemassa Karhu-viestin karsinnassa mukana. Veikkaan, että olin siinä kolmas. Sen myötä pääsin mukaan Macho Fantasticon joukkueeseen. Siitä jäi kevyt hymy. Karhunkierros jäi väliin, lumi teki enkelin pöksyihin ja sitten kantti petti. Petti se muillakin, mutta en kärytä. 

Kesän asuimme Bostonissa ja loput autoreissulla. Jäi juoksudollarit antaisematta, kun vain yhteen kisaan ehdin, ja senkin kuuma kuoletti. Olin minä vajaassa kunnossakin, ja siihen keli oli ihan liiaksi. Yhden pojan muistoksi juoksimme. Sata metriä paukusta olin jo kaukana kärjestä ja sitä rataa. Ikäsarjan voiton hävisin kun keitti yli. Juoksin sanotaan nyt vaikka että Timothyn kiinni 200m ennen maalia, mutta sitten pää tilttasi. Sain vielä uuden kirin päälle, mutta sekunnilla jäin uusista, numeroa liian pienistä tossuista. Kolmas kauden saavutus oli Lake to Lake swimrun-kisan sekasarjan toinen sija. Sijoituksesta huolimatta kisa meni sillä tavalla, että seuraavaan Solvallan swimrun-kisaan vaimo haki parempaa seuraa. 

Positiivista on mielestäni myös se, että tänä vuonna en jäänyt kertaakaan auton alle. Renkaitakaan ei mennyt puhki ja maantie- ja tt-pyörä säilyttivät arvoansa kun eivät kuluneet suvena kuin lenkin verran kumpikin. Eli ihan hyvä vuosi kyllä.


Mieleenpainuvimmat hetket syntyivät pikkumiehen ja kullan kanssa. Niiden rinnalla on kokolailla merkityksentöntä paljonko aikaa kuluu mihinkin matkaan vai tuliko reittiennätys. Ensimmäinen oli Mt. Hoodin (Oregonissa, USA:ssa) tuntumassa olevalla polulla yhtäkkiä ladottu polkuravaus kohti ylänköjärveä, jossa sitten uitiin ilman lupaa. Toinen oli Eugenessa, Steve Prefontainen Suomessa hankkiman pururatainnostuksen johdosta tehdyllä Pre's Trailillä. Tätä olin itse asiassa odottanut vuosia. Olihan se Laivankuopan polkujen jälkeen minulle toiseksi merkittävin juoksupaikka ja nyt vielä kun sen jakoi tuolla tavalla, niin ei ole tarvis koskaan sitäkään unohtaa. Molempia muistelinkin kun vietin jopa kolme tuntia ilman puhelinta polvioperaation alkua odotellessani. Oli virkistävät tunnit ne. 


Ehkä ensi vuodesta sittenkin vielä. Arttuakin sillä ajatuksella kiusasin, mutta hän vastasi niin, että menin lukkoon. Jos vaikka toivoisin triathlonia kisaavani, niin käykö sitten kesällä siten, että astelen veteen paksussa ihonmyötäisessä ja askellan maaliin hetken sen perästä. Menisipä harjoittelu helpoksi, kun vain voisi olla ja toivoa. Joku juttu on hyvä asettaa tähtäimeen, että viitsii kuntouttaa. Tiedättekö muuten sen olon, kun taas ties kuinka monetta kertaa päälajiksi jää pelkästään joku kellarissa tapahtuva heiluttelu ja kunnon piirittäminen? Silloin on jaksaminen täyttä vajaampi. Kyllä someen voi laittaa kaikenlaista ja uskotella, että näinhän minulla sujuu tässä tämä harrastaminen ihan kivasti, mutta sitten on tuo peili, oma pää ja kullan rehellisyys. No riittääkö, jos tavoite on rasvaimu? Herkkujen syömisessä olen ainakin aiempaa ahkerampi ja juuri tänään löysin itseäni lisää. Sen jälkeen on ollut vähän sellainen olo, että onko nyt tullut luovutettua. Siksi urheilullinen tavoite on parempi, koska siitä ei selviä pelkästään rahalla. 


Blogissa vierailleella Artulla on ensi vuodelle kaunis tavoite, elämä. Vähänkö kade. Minullapa on peli auki. Ei sillä, etteikö elämä olisi keskiössä, mutta kun on tämä harrastusblogi, niin jotain sporttista tulee keksiä, jotta jaksaa kellarissa heilua ja kuntoa piirittää. Sellaisilla toiveilla jaksaisi syöttää tossuakin ja askeleet veisivät kohti tekemistä kun pääsee kellarista. Yksi tavoite voisi olla Perniössä. Siellä juoksin vissiin vuonna 1988 Keron veljesten kanssa pm-maastoissa Liedon Parman joukkueessa. Se oli minun ensimmäinen oikea juoksukilpailu. Juoksin sen Adidaksen verkkareissa ja hammasraudoissa. Tulevana keväänä siellä on SM-maastot, ja siellä juokseminen olisi melkoisen ympyrän sulkeutuminen. En vain taida enää pärjätä sellaisessa. Toinen tavoite on jo vähän lukkoonlyöty kun siirtyi tuo Karhunkierroksen juokseminen vuodella. Kolmas on arpaonnella saatu osallistumispaikka Berliinin maratonille. Siellä en ole koskaan onnistunut, ja siitä on hyvä jatkaa. Ehkä ne olivat tässä. Jätän auki, miten triathlonin kanssa käy. Kovin hetki sillä saralla tulee olemaan toppatakkiosastokeikka Tallinnaan elokuussa. Tsemppiä muuten kaikille sinne tähtääville.  


Jatkoksi toivon kaikille todellisen hyvää vuotta 2018. Nuorena tämä alla oleva innosti pohtimaan suurvaltojen vastakkaisia asemia, mutta myös lenkille. Ehkä me kaikki tuuletamme jossain ensi vuonna. Niin ja muistakaa ihminen, se on tärkeämpi kuin kaikki muu.



Friday, December 22, 2017

Tavoitteenani on ensi vuonna ELÄMÄ

Blogissa hiljaista. Sen rikkoo vieraileva tähti, Raaka-Arska. Olkaa hyvä.

Miksi sinun Pekka piti kysyä viisi tuntia sitten triathlonjaoston kokouksen päätteeksi suu hivenen virneessä: mitkä ovat ensi vuoden tavoitteesi? Ja miksi minun piti vastata naama vakavana: tavoitteenani on elämä. Sekoitit kysymykselläsi Pekka pahoin minun mikromaailmani. Tiesin, että viittaat nimittäin urheilullisiin tavoitteisiin ja niitä ei ole ollut yli vuoteen. Se ahdistaa kulkijaa.


Koska asia jäi vaivaamaan minua, niin koitan nyt muotoilla sinulle ystäväni mitä tapahtuu, kun runopoika välttelee nistin touhuja. Haluan tehdä sen julkisesti, koska olen kyllästynyt vastaaman hyväntahtoisiin uteluihin. Sinun lisäksesi puolitutut ja urheilukaverit kyselevät edelleen säännöllisesti, että missä kisaat ensi kesänä ja miten treenit ovat menneet. On noloa kierrellen ja kaarrellen vastata, että en oikein itsekään tiedä. Siksi vastasin sinulle filosofisesti tavoittelevani elämää.


Tarinan alku. 14.8.2017 oli liikaa. Seisoin ja huusin tuolloin ensimmäistä kertaa triathlonkisassa vain katsojana. Vielä muutama päivä tuota ennen vannoin donaldmaisesti, etten koskaan seiso toppatakkiosastolla, kun muut harjoittavat ruumiinkulttuurin esoteerisinta muotoa nimeltä triathlon. Kaksi tuntia siinä kuitenkin lopulta kului reitin varrella. Havaitsin noin ohikiitävinä hetkinä satoja mahtavia irvistyksiä, hikeä, kisakumppanien ja itsensä pieksemistä. Valtaosa meni eteenpäin hengen voimalla, jotkut taas olivat antaneet saatanalle vallan. Olivat nimittäin luovuttaneet, PRKL. Minäkin tein niin 20.8.2016. Annoin urheilijan sieluni saatanalle kuin Pekka Siitoin konsanaan. Kaikki ihmiset eivät selvästikään ole varustettu profeetta Jouko Pihon ehdottomuudella.



Race Manager turvallisimmillaan.
Vielä elokuussa 13.8.2016 ajoimme Pekan kanssa viattomana läpi aamuöisen Turun päällämme Race Manager -paidat. Valmistelimme muille jonkinlaista hengen- ja ruumiintieteen messua sekä horisimme epämääräisiä elämästä. Viikko Turun kisan jälkeen olinkin jo neljättä kertaa Kööpenhaminan Ironmanin viivalla, mukana myös Pekka ja muutama muu kaveri. Jo ennen sitä olin päättänyt, että tämä oli tässä. Se näkyi myös valmistautumisessa. Nyyhkytin krokotiilinkyyneleitä lentokoneessa menomatkalla kuin goottiteini, pyörryin metrossa aamuviideltä matkalla uintistarttiin ja uin lopulta sumussa harhaan. Pääsin kuitenkin maaliin, en yhtä nopeasti kuin kahtena edellisenä kesänä, mutta kuitenkin. Maalissa olin tästäkin huolimatta helpottunut kuin kansanedustaja kesälomalla.

Jonkinlainen kilpaurheilun ja kilpakuntoilutriathlonin seitsemän vuoden sekasikiö abortoitiin kivuttomasti tuona elokuisena päivänä, ainakin pariksi vuodeksi. Valitsin elämän kuin Trainspottingin Mark Renton muutama vuosikymmen minua ennen. Olin nimittäin vähitellen tullut havainneeksi, että 15 tunnin keskimääräinen viikoittainen treenaaminen oli ajoittain varsin stressaavaa. Kukaan perheessä ei siitä minulle koskaan valittanut, mutta sisäinen runopoika kuiskutteli korvassani koko kevään 2016 jotain ihan muuta. Se oli itsekästä nistin elämää, tämä oli oma johtopäätökseni tästä kaikesta. Tämän pitkällisen

piikityksen huippuna oli 35-39 -vuotiaiden isäntämiesten SM-kulta Joroisilla. Alle sekunnin marginaalilla seuraavaan, loppukirissä tietenkin. Niin muuten sivuhuomiona, voiton jälkeen olen seurannut varsin innokkaasti Urheiluruutua ja erityisesti Hannu Mannisen paluuta yhdistetyn huipulle. Voitin nimittäin maailmanmestari Mannisen tuossa samaisessa kisassa. Yksi sana riittää tässä yhteydessä. Sitä sanotaan päänahaksi.

Takana on nyt yli vuosi elämää ilman ohjelmoitua harjoittelua. Elämä on ollut kuntoilua, sunnuntai-spinningien ajoittaista ohjaamista, tiistain yhteistreenien valvomista ja toppatakkiosastolla tärkeilemistä. Totisimpia urheiluharrastuksiani ovat olleet jalkapallovalmennus ja triathlonjaoston puheenjohtajuus. Vuoden mittavin urheilusaavutukseni on triathlonjaoston huhtikuisen Karhu-viestin karsinnan voitto. Osallistujia oli tosin vain neljä kappaletta. Varsinainen Karhu-viesti päättyi pohjekramppiin, mutta sain klenkaten vietyä vaihtokapulan seuraavalle Macho Fantasticolle. Tästä toivottuani tein kesällä yhden swimrun-harjoituksen. Sen tavoitteena oli päästä Rauvolanlahdella sijaitsevan autiolaivan uumeniin. Pisin pyörälenkkini taas oli Pekan kanssa toteutettu matka tempokoneilla Auran hylätyn nahkatehtaan sisuksiin.

Syyskuussa tarkoituksenani oli myös pyöräillä Halikkoon historialliselle uhrilähteelle. Jäi tekemättä. Suoritin uhrimenot mieluummin lämpimässä ja tuulettomassa sisätilassa. Talvella oli myös suunnitelmissa järjestää triathlonisteille ufonmetsästysreissu kera pyörien. Sekin jäi tekemättä ja luin ufohavainnoista mieluummin ATK-laitteiden välityksellä.

Hirveä vapauden tunne on sellainen kiva juttu. Kun elokuussa 2016 ylitin maaliviivan, niin se tunne oli päällimmäisin. Vapaus ei ole kuitenkaan vain hyvä asia, jos luonne on ajoittain levoton. Silloin urheilu auttaa. Ajatukset pysyvät kurissa kun väsyttää itsensä säännöllisesti. Nyt ne eivät aina pysy, pakko se on myöntää. Kun ennen v….ti, niin lähdit ulos ja urheilemaan. Sen jälkeen oli endorfiinipöllyssä helpottavaa kuunnella taiderokkia ja Black-metallia. Ei tarvinnut liikaa tunteilla. Mutta jos jätät lenkin väliin ja kuuntelet vain Black-metallia niin mylly alkaa helposti pyörimään ylikierroksilla. Tästä on seurannut vuoden 2017 hittituote eli ajoittainen itsetunnon lasku, pienemmät pohkeet, levottomat jalat ja stressisietokyvyn lasku. Näin on ollut erityisesti tänä syksynä, kun vapauden tunne ei ole enää samalla tavalla mielessä kuin silloin 2016 alkusyksystä. Sitä on muuttunut vähitellen Herman Hessen arosudeksi.


Kun on stubbimaisen positiivinen ihminen, niin kaikesta löytää lopulta enemmän plussia kuin miinuksia. En viitsi kuitenkaan mennä näissä posidiivailujutuissa hirveän syvälle, koska sosiaalisessa mediassa ja elämässä ylipäätään täytyy elämäntapakouluttajien ja muiden nykygurujen mukaan olla korrekti, uskottava ja asiallinen. Turha sitä on leveillä shortsit päällä. Parempi pysyä jankonbetonimaisesti asialinjalla ja jättää turhat selittelyt sirkuspelleille. Muuten voi mennä vaikka joku hieno työpaikka paremmin käyttäytyville.


Kuitenkin sen verran runopoikana tunteilen loppuun, että on tää ollut hirveän ihanaakin. Vuoden kohokohtana on mahtava kolmen viikon reppureissu koko perheen voimin Balkanilla ja Itä-Euroopassa. Tästäkään en ole hirveästi leveillyt, mutta käytiin esimerkiksi sellaisella syrjäisellä nakurannalla ja mä leikin ihan tosissani Aatamia. Jaksoin kävellä reissun ajan hyvin enkä turhia valitellut. Kun ei ole treenannut kunnolla vaan vain kuntoillut, niin ei koko ajan väsyttänyt jalkoja.


Sitten tää normiarki, se on ollut ihanan vaivatonta. Ja kyselyiden mukaan oma lähipiirikin on tykännyt. Toki tykkäsivät ennenkin, mutta ehkä nyt eri tavalla. Vaihtelu virkistää ja aina ei kannata syödä vain hampurilaisia vaan välillä myös donitseja, kuten Homer Simpson tiesi jo 1990-luvulla kertoa. Kaikkinensa on ollut hieno vuosi 2017, sanoisin jopa ikimuistoiseksi. Elikkäs Stubb-Nykäsen matikalla laskettuna, antaisin vuodesta arvosanaksi tasaluvun numero 11.


Jotta homma ei mene kuitenkaan liian siirappiseksi ja tämä saattaa olla elämäni viimeinen triathlonaiheinen blogikirjoitus, teen tunnustuksen. Olen triathlonmaailman Simo Silmu. Mieli tekisi vetää sydämen kyllyydestä. Koska en osaa ottaa juuri nyt itseäni kunnolla niskasta kiinni, niin annan luvan itselleni toistaiseksi tirvaista pikkusiivuja viikolla. Sitten jonain elokuisena viikonloppuna homma lähtee taas keulimaan ja olen Kööpenhaminan Amagerin sumuisessa aamussa harjoittamassa hengen- ja ruumiintiedettä. Valitettavaa tai ei, minusta ja kaltaisistani triathlonmaailman simosilmuista tuskin tulee koskaan ”täysraitista”. Kerran nisti, aina nisti. Tavoitteena kuitenkin ELÄMÄ. Ja jos oikein syvällisesti asiaa filosofoidaan niin KAIKILLA MAUSTEILLA.


Arttu ”ex-raaka” Saarinen